Més enllà de ser un dels element decoratius més icònics en la recent celebració del Halloween – festivitat que en els darrers anys ha anat guanyant popularitat a Catalunya -, la carbassa és una curcubitàcia originària de Guatemala i Mèxic, formada en un 90% per aigua amb molts hidrats de carboni i proteïna, i poques calories.

Si bé la podeu trobar al Mercat de Sarrià durant tot l’any, la seva temporada alta va de setembre a desembre. En aquest sentit, la carbassa en temporada alta, a part de tenir més aigua, és més dolça, té una pela més gruixuda i es conserva millor en el temps.

Propietats de la carbassa

La carbassa és un dels aliments més beneficiosos per la salud, en aquest sentit, les seves propietats són nombroses.

Aquesta hortalissa aporta moltes vitamines, especialment provitamina A (betacarotè), C i E. la primera, és important per la visió, els cabells, les ungles la pell, els ossos, les dents i el sistema immunològic.

També proporciona licopé (el mateix pigment antioxidant dels tomàquets) i les vitamines B2 i B6, juntament amb àcid fòlic. Finalment, la carbassa aporta minerals com el potasi, el fòsfor, el magnesi, el ferro i el zinc.

Tot plegat es tracta d’una hortalissa que ens ajuda a fer funcionar el metabolisme, produïnt antioxidants i regulant el trànsit intestinal, aprofitant els sucres, greixos i proteïnes dels aliments.

Com cuinar la carbassa

La carbassa es pot cuinar de nombroses maneres. Podem fer-ne crema, sopes, brous, purés, al forn, bullida, saltada, ofegada, gratinada, per a donar color a un estofat o com a guarnició de carn, en un pastís o en flam, sobre la pizza, com a farciment de raviolis o canelons, o com a guarnició d’un arròs pilaf, un llegum o una pasta.

Tanmateix, la seva dolçor s’aprofita molt, especialment per l’elaboració de la coneguda confitura anomenada “cabell d’angel” on, utilitzant la polpa i feta amb almívar, permet farcir ensiames, tortells de Reis i nombrosos pastissos.

Consells sobre la carbassa

Acabem amb dos consells.

En primer lloc, conserveu les llavors. Les podeu rentar i passar per la paella amb una mica d’oli i sal, o bé torrar-les al forn també amb un toc de sal. Serviran tan per complementar amanides o picar entre hores de manera sana, gustosa i, sobretot, nutritiva.

Finalment, si us costa pelar la carbassa, us resultarà més fàcil després de bullir-la una estona per estovar-ne la pell, o bé posant-la a coure al forn tallada per la meitat.