Història del
Mercat de Sarrià

origens del mercat de sarrià

El primer intent de crear un mercat cobert a Sarrià data de 1900. Tanmateix, l’inici de la construcció no es va dur a terme fins 1909, amb l’obertura del passeig de Reina Elisenda que arriba fins a Pedralbes.

El Mercat de l’antiga vila de Sarrià finalment obriria les seves parades per primera vegada el 1911, moment en que va veure la llum el projecte dels arquitectes M. Coquillat i A. Calvet. L’edifici, amb una superfície total de 2.297 m² i un espai comercial de 872 m2, es va ubicar a l’espai de l’antic hort de la rectoria de la Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià. El mercat ha estat sempre vinculat al seu barri, antiga Vila independent que va ser agregada a Barcelona l’any 1921.

remodelació del mercat de sarrià

Després de la remodelació iniciada en maig de 2006 i finalitzada en setembre de 2007 per l’Institut Municipal de Mercats (IMMB), el mercat va començar una nova etapa en que es va modernitzar tot conservant, això si, la tradicional qualitat dels productes que s’hi venen i l’exquisida atenció al client que l’han distingit històricament.

La rehabilitació es va dur a terme en un temps rècord de menys d’un any, tot executant-la per sectors, evitant la creació d’un mercat provisional. El resultat va ser un espai més agradable i confortable a la sala de vendes, amb botigues noves, nous magatzems i càmeres frigorífiques i un nou aparcament amb capacitat per a 20 places. També es van adaptar els accessos per a persones amb mobilitat reduïda i es va construïr un nou vestíbul. Finalment, es va rehabilitar el rellotge interior i la façana, exponent del modernisme català, tot instal·lant nous sistemes elèctrics i d’enllumenat.

arquitectura del mercat de sarrià

L’emblemàtic edifici del Mercat de Sarrià presenta dues façanes.

La façana principal, que dona al carrer Reina Elisensa, és la més alta. Amb una estructura piramidal feta d’obra vista, presenta un interior arrebossat de pedra. Destaquen vint-i-dos vitralls rectangulars ubicats a la part central que permeten que la llum natural entri al mercat. Finalment, la façana està coronada per set grans pilars decoratius.

La façana de darrere, que dona al carrer Pare Miquel de Sarrià, manté l’obra vista que mostra tota la nau, tot integrant plafons de ferro a les finestres, per tal de permetre el pas de l’aire i mantenir el mercat degudament ventilat. De nou, l’estructura queda coronada en aquest cas per deu pilars decoratius.