La Setmana Santa no només és un moment de reflexió i tradició religiosa, sinó també una oportunitat per gaudir d’una àmplia varietat de plats típics que han perdurat al llarg dels segles. Entre ells, els bunyols de bacallà es destaquen com una delícia cruixent i saborosa que encanta a grans i petits. En aquest article, explorarem els orígens, curiositats i una recepta per preparar aquests exquisits mossegalls, utilitzant productes frescos de mercat proper.

Orígens i Tradició dels Bunyols de Bacallà

Els bunyols de bacallà tenen les seves arrels a la cuina tradicional, essent un plat especialment popular durant la Setmana Santa. El seu origen es remunta a l’època medieval, quan l’Església Catòlica prohibia el consum de carn durant la Quaresma. Davant aquesta restricció, el bacallà es va convertir en una opció popular a causa de la seva disponibilitat i llarga vida útil gràcies a la salmorra.

Amb el temps, els cuiners van començar a incorporar el bacallà en diverses receptes, incloent-hi els bunyols, que es van convertir en un element imprescindible de la gastronomia de Setmana Santa a moltes regions de la península. Avui en dia, aquests mossegalls fregits són gaudits a tot el país com a part de les celebracions d’aquesta festivitat religiosa.

Curiositats sobre els Bunyols de Bacallà

1. Varietat de Preparacions:

Tot i que els bunyols de bacallà tradicionals consisteixen en una massa de farina, ou i bacallà esmicolat, existeixen variacions regionals que inclouen ingredients addicionals com ceba, all, julivert o fins i tot pebrots. Cada regió afegeix el seu toc distintiu a aquesta recepta centenària.

2. Simbolisme Religiós:

A més del seu sabor exquisit, els bunyols de bacallà també tenen un significat simbòlic durant la Setmana Santa. La forma rodona i daurada dels bunyols s’associa sovint amb la idea de la resurrecció i la renovació, aspectes centrals de la celebració cristiana de la Pasqua.

 

Recepta de Bunyols de Bacallà amb Productes de Mercat de Proximitat

Per preparar aquesta deliciosa recepta, necessitaràs ingredients frescos i de qualitat. Aprofita els productes de mercat de proximitat que trobaràs en el Mercat de Sarrià per obtenir els millors sabors i recolzar els productors locals. Aquí tens una recepta senzilla per a aproximadament 20 bunyols:

Ingredients:

• 250g de bacallà dessalat i esmicolat
• 150g de farina de blat
• 2 ous
• 1 ceba petita, picada finament
• 1 dent d’all, picat
• Julivert fresc, picat
• Sal i pebre al gust
• Oli d’oliva verge extra per fregir

Instruccions:

1. En un bol gran, barreja la farina, els ous, la ceba, l’all i el julivert picat.
2. Afegeix el bacallà esmicolat a la barreja i remou fins que estigui ben incorporat.
3. Condimenta la massa amb sal i pebre al gust.
4. Escalfa abundant oli d’oliva en una paella a foc mitjà-alt.
5. Amb l’ajuda de dues culleres, forma petites porcions de massa i fregides a l’oli calent fins que estiguin daurades i cruixents per fora.
6. Tira els bunyols de l’oli i col·loca’ls sobre paper absorbent per eliminar l’excés de greix.
7. Serveix els bunyols calents, acompanyats d’una salsa allioli o una amanida fresca.

Gaudeix d’aquesta deliciosa i tradicional recepta durant la Setmana Santa amb els teus éssers estimats, i celebra la temporada amb el sabor inigualable dels bunyols de bacallà!