El 8 d’abril marca una data especial en el calendari gastronòmic de molts: el Dia Internacional de l’Empanada. Aquest deliciós plat, que s’ha convertit en un símbol de la cuina de nombrosos països arreu del món, mereix ser celebrat i gaudit en tota la seva glòria.

Origen i Significat de l’Empanada

L’empanada, el nom del qual deriva del verb espanyol “empanar”, que significa envoltar o cobrir amb pa, té les seves arrels en l’antiga Roma. Els romans solien cuinar una mena de massa farcida de carn, peix o vegetals, similar al que coneixem avui en dia com a empanada.

Amb el temps, aquest plat es va estendre per Europa i va arribar a Amèrica Llatina durant l’època de la colonització espanyola. Cada regió va adoptar la recepta i la va adaptar als seus propis ingredients i sabors locals, el que va resultar en una àmplia varietat de versions d’empanades a tot el continent.

Curiositats i Varietats de l’Empanada

Una de les curiositats més interessants sobre l’empanada és la seva versatilitat. Pot estar farcida d’una varietat infinita d’ingredients, des de carn de vedella, pollastre o porc, fins a marisc, formatge, verdures i fins i tot fruites. Això la converteix en una opció perfecta per satisfer els gustos de tots els comensals.

Aquí les empanades solen tenir forma semicircular i estan farcides de tonyina, carn o mariscs, mentre que a Argentina i Xile són més comunes les empanades amb farcits de carn picada condimentada, conegudes com a “empanades criolles”. A Mèxic, les empanades poden ser dolces o salades, i es farceixen amb una àmplia gamma d’ingredients, des de cajeta fins a mole.

A més del seu deliciós sabor, les empanades també tenen l’avantatge de ser un plat fàcil de transportar i menjar, el que les converteix en l’elecció perfecta per a pícnics, dinars ràpids o com a aperitiu en reunions socials.

Ja sigui que prefereixis les empanades d’aquí, les argentines, les mexicanes o qualsevol altra varietat, el 8 d’abril és el dia perfecte per gaudir d’aquest deliciós manjar. Ajunta’t amb amics i familiars, visita el Mercat de Sarrià per trobar els ingredients i deixa’t portar pel sabor i la tradició de l’empanada. Bon profit!