En motiu del Dia Mundial del Formatge, avui us farem cinc cèntims d’aquest producte lacti que s’ha consumit a tot el món durant segles.

S’elabora mitjançant la coagulació de la llet, que pot provenir de diferents animals, com a vaques, ovelles, cabres, búfals i camells. El formatge s’utilitza en una varietat de plats i sovint es menja només com a aperitiu. En aquest article, explorarem alguns dels aspectes més interessants del formatge.

El formatge és una font rica en nutrients com el calci, proteïnes, fòsfor i vitamines B12 i A. Aquests nutrients són essencials per a mantenir ossos i dents fortes, així com per a ajudar el cos a combatre les infeccions i malalties. Encara que el formatge és una font de greixos saturats i colesterol, pot formar part d’una dieta equilibrada si es consumeix amb moderació.

Existeixen centenars de varietats de formatge a tot el món, cadascuna amb el seu propi sabor, textura i aroma distintius. Alguns dels formatges més populars inclouen el cheddar, el brie, el formatge de cabra, el parmesà i el manxec. Cada tipus de formatge s’elabora de manera diferent i es pot gaudir de diferents maneres. Per exemple, el formatge fresc es pot untar en pa, mentre que el formatge dur es pot ratllar o tallar en trossos i servir com a aperitiu.

El procés d’elaboració del formatge és una combinació de ciència i art. Es necessiten uns certs microorganismes, com els bacteris, per a fermentar la llet i convertir-la en formatge. Els formatges frescos, com el formatge de cabra, s’elaboren amb llet crua i es fermenten durant unes poques hores. Els formatges madurats, com el cheddar, s’elaboren amb llet pasteuritzada i es poden madurar durant diversos mesos o fins i tot anys. El temps i les condicions d’emmagatzematge afecten la textura, el sabor i l’aroma del formatge.

A més del seu sabor i valor nutricional, el formatge té una llarga història cultural. S’ha utilitzat en celebracions, rituals i cerimònies en moltes cultures diferents. En algunes parts d’Europa, el formatge es considera un producte de luxe i s’ha convertit en part de la identitat cultural. Per exemple, el formatge Rocafort és un símbol de la regió francesa d’Occitània.

En resum, el formatge és un producte lacti ric en nutrients que s’elabora mitjançant la fermentació de la llet. Hi ha centenars de varietats de formatge a tot el món, cadascuna amb el seu propi sabor i textura únics. El procés d’elaboració del formatge és una combinació de ciència i art, i el temps i les condicions d’emmagatzematge afecten el sabor i la textura del formatge. A més del seu valor nutricional i el seu sabor, el formatge també té una llarga història cultural i és un producte de luxe en algunes parts del món.