Orígens i variants de la mona de Pasqua

La mona de Pasqua és un dolç típic que es consumeix a la península durant la celebració de la Setmana Santa, una festivitat religiosa que commemora la passió, mort i resurrecció de Jesucrist. Aquesta tradició té les seves arrels en el costum de regalar aliments als fillols en l’època de Pasqua, com a manera de celebrar la renovació de la vida i el final del període d’abstinència de la Quaresma.

Existeixen diferents variants de la mona de Pasqua, depenent de la regió en la qual es consumeix. En general, es tracta d’un bescuit o pa dolç elaborat amb ingredients com a farina, sucre, ous, llet i llevat, i que se sol decorar amb ous de xocolata o ous durs pintats, així com amb altres adorns com a fruites confitades, sucre glas, nata muntada, etc. La més antiga, “la mona de l’àvia”, està feta de brioix farcit de crema, xocolata o melmelada i un ou al mig, el qual es cou quan la mona entra al forn i, després, pot ser substituït per un ou de xocolata. En algunes zones, com València, també s’afegeix un ou cuit en el centre de la mona, que simbolitza la vida i la fertilitat.

La tradició de la mona de Pasqua

La tradició de regalar mones de Pasqua ha evolucionat al llarg dels anys, i en l’actualitat s’ha convertit en un costum estès per tot el país. A més de regalar-se als fillols, les mones de Pasqua es venen en pastisseries i supermercats, i són consumides per persones de totes les edats.

Encara que la mona de Pasqua s’associa principalment amb la Setmana Santa, el seu origen es remunta a èpoques pre-cristianes. En l’antiga Roma, per exemple, se celebrava l’arribada de la primavera amb festes en les quals es regalaven ous decorats. Aquesta tradició es va mantenir a Europa durant l’Edat mitjana, i amb el pas del temps va ser adoptada per l’Església com a part de la litúrgia de la Pasqua.

La mona de Pasqua és, per tant, una mostra de la riquesa i diversitat de la cultura espanyola, així com de la importància que es concedeix a la celebració de les festes religioses. A més, el seu consum en família i la seva associació amb l’arribada de la primavera la converteixen en una tradició que transcendeix el religiós i que forma part del patrimoni gastronòmic i cultural d’Espanya. En aquest sentit,  darrerament la mona de Pasqua s’ha convertit també en una oportunitat perquè les pastisseries exhibeixin les seves escultures de xocolata. 

En conclusió, la mona de Pasqua és unes postres tradicionals de la Setmana Santa a Espanya, que s’elabora amb farina, sucre, ous, llet i llevat, i que es decora amb ous de xocolata o ous durs pintats, així com amb altres adorns. Aquest costum es remunta a èpoques pre-cristianes i forma part del patrimoni gastronòmic i cultural d’Espanya.