Avui celebrem del Dia Internacional de la Carxofa, un superaliment de temporada, molt conegut a tota la conca del Mediterràni, que comprèn des de novembre fins l’abril.

Qualificada en algunes cultures com a “planta medicinal”, la carxofa és un aliment indispensable en qualsevol dieta saludable gràcies a les seves poques calories i la seva facilitat per ajudar a reduïr el colesterol, fet que ja van detectar els grecs i romans qui ja incorporaven aquest aliment en els seus plats.

De la carxofa es poden aprofitar totes les parts (tronc, fulles, etc.), tanmateix s’oxida molt ràpidament. Quan estan crues un truc per conservar-les és posar-les a la nevera o bé amb el tall dins d’aigüa com si fos una flor. Si ja les heu tallat, podeu guardar les parts que volguem aprofitar en un bol d’aigua freda amb julivert, llimona, vinagre o qualsevol antioxidant fins que les volguem cuinar. Així mantindrem al màxim totes les seves propietats i sabors.

Sabeu com reconèixer les millors carxofes de temporada? Molt senzill, només us heu de fixar en el pes, depenent del tamany, clar. Aquesta característica, juntament amb un color verd intens, voldrà dir que ha estat recollida recentment. També podeu provar d’apretar una mica les fulles externes, s’hauria d’escoltar un cruixit com de pa recent fet. És a dir, les fulles han d’estar compactes i dures, si les noteu toves o cauen vol dir que no és un exemplar fresc.

I acabem amb una recepta senzilla feta on la carxofa té un paper crucial:

Carxofes rostides amb all i llimona:

Ingredients:

4 carxofes fresques
3 grans d’all picats
1 llimona
Oli d’oliva
Sal i pebre al gust

Instruccions:

Calenta el forn a 200 °C. Neteja les carxofes: treu-ne les fulles exteriors més dures i talla els extrems. Talla cada carxofa en quarts i treu les parts fibroses del centre. Posa les carxofes en una font per a forn i ruixa-les amb oli d’oliva. Afegeix l’all picat, la sal i el pebre. Talla la llimona per la meitat i exprem el suc sobre les carxofes. Col·loca les dues meitats de la llimona en la font juntament amb les carxofes.

Enforna les carxofes durant uns 30-40 minuts, o fins que estiguin daurades i tendres. Durant la cocció, regira les carxofes i sacseja la font de tant en tant.

Quan estiguin llestes, retira les carxofes del forn i serveix-les calentes. Pots decorar-ho amb una mica de julivert picat i ratlladura de llimona si ho desitges.

I llest! Tens un deliciós i saludable plat de carxofes rostides amb all i llimona que segurament t’encantarà. Pots servir-ho com a acompanyament per a carns o peixos, o fins i tot com a plat principal juntament amb una amanida fresca. Bon profit!