Avui és el Dia mundial de la pastanaga i des del Mercat de Sarrià ho volem celebrar amb vosaltres tot compartint curiositats i idees relacionades amb aquest aliment.

Orígens de la pastanaga

La pastanaga (Daucus carota) és originària d’Àsia Central, concretament de la zona d’Afganistan i Iran, on es coneix la seva existència des de fa més de 5.000 anys. Si bé els romans i els grecs ja la coneixien, no va ser fins el segle VIII que es va introduir a la Península Ibèrica gràcies als musulmans.

Curiosament, l’ús i el color de la pastanaga ha anat variant amb el temps. Inicialment el seu cultiu estava dedicat a obtenir fulles i llarvors aromàtiques. No vas ser fins al segle I que es va començar a consumir l’arrel. A més, inicialment tenia diferents varietats de color: porpre, vermella, groga… però els holandesos en el segle XVI van fer una selecció de les de color taronja per tal de retre homenatge a la seva Casa Reial dels Orange.

Consum i nutrició de la pastanaga

Existeis un ampli ventall de maneres de cuinar la pastanaga. Es pot consumir crua, al vapor, fregida o cuita, i acompanya molt bé a sopes, guisats, amanides, pastissos i fins i tot a menjar per nadons.

Des del punt de vista nutricional, la pastanaga és un excel·lent aliment ric en Vitamina A i que aporta una bona dosi de potasi. En aquest sentit, els aspectes del nortre organisme més beneficiats pel consum de pastanaga són el desenvolupament dels ossos i el manteniment dels teixits. A més, el nervi óptic s’alimenta de Vitamina A, cosa que ajuda a protegir la retina i a reduïr el risc de cataractes. Finalment, ajuda a netejar les dents i a produir saliva, fet que contribueix a una bona digestió.

Com elaborar una crema de pastanaga

Primer preparem els ingredients per a quatre persones: 1 ceba, 7 pastanagues, 1l. de caldo de verdures, 150ml. de nata líquida per cuinar i sal, pebre blanc i oli d’oliva verge.

Per el·laborar la crema tallarem la ceba ben fina. Fregirem la ceba en una cassola a foc mitjà cinc minuts. Afegim la pastanaga i remenem dos minuts. A continuació afegim el caldo, la sal i el pebre i ho fem bullir. Quan comença a bullir ho deixem un quart d’hora a foc mitjà. Posteriorment ho triturem i afegim la nata. Només caldrà barrejar-ho i servir-ho.