Producte d’origen tropical – que és fruita i verdura a la vegada -, actualment es cultiva en quasi 50 països, entre d’altres indrets a la pròpia costa Mediterrània, on la principal producció té lloc entre els mesos d’octubre i juliol. Les principals varietats d’alvocat cultivades aquí són: Bacon, Zutano, Pinkerton, Fuerte, Hass, Lamb-Hass i Red.

Quina és la millor manera de conservar o madurar un alvocat?

Considerarem un alvocat madur quan l’os de l’interior es mou si el sacsegem, o si cedeix quan l’apretem una mica amb els dits.

Si volem conservar-lo tot evitant que maduri, la millor opció és mantenir-lo a la nevera a una temperatura d’entre 4ºC i 6ºC. També podem evitar-ne la maduració si l’emboliquem en paper film o en un recipient hermèticament tancat per tal que l’aire no li arribi.

En cas d’un alvocat ja tallat, és recomanable que la part que queda a la vista estigui coberta amb suc de llimona o llima. Si està tallat per la meitat, cal deixar l’os i cobrir la resta amb els sucs esmentats.

Si el que volem és accelerar el procés de maduració entre dos i tres dies, llavors un bon sistema és embolicar l’alvocat en paper de diari i alguna fruita (plàtan o poma). Alternativament, el podem deixar a temperatura ambient i el tindrem madurat en una setmana.

Beneficis de l’alvocat

La llista de beneficis de l’alvocat és llarga: amb vitamines dels grups A, B, C, D i K, ajuda a reduir els nivells de colesterol, controla la presió arterial, és antiinflamatori, regula el sucre a la sang, protegeix contra el càncer, té efectes d’antienvelliment, elimina el mal alè netejant els intestins, millora l’absorció de nutrients, cuida la pell…

A més, el fet de contenir magnesi i potasi afavoreix els sistemes nerviós, muscular i inmunològic. També ajuda a eliminar la retenció de líquis a l’intestí prim.

L’alvocat és ric en fibra, fet que ajuda a satisfer la gana, evitar el restrenyiment i regular la glucosa a la sang.

Sabies que l’alvocat…?

…s’oxida ràpidament quan el tallem perquè hem trencat les parets celulars. Atura el procés aplicant suc de llimona o llima i limitant el contacte amb l’ambient de la zona exposada.

…conté un 60% més de potasi que els propis plàtans.

…va ser un substitut de la mantega molt utilitzat antigament pels mariners europeus.

… pot convertir-se en oli que es fa servir per productes de cosmètica que ajuden a retrassar l’envelliment.

…manté el colesterol dolent sota control si en consumeixes un al dia.