Què és el Tortell de Reis?

Anomenat així per servir-se durant els àpats de la Nit de Reis (5 de gener) i el dia de Reis (6 de gener), el Tortell de Reis és un brioix adornat amb llesques de fruita confitada (habitualment cireres, taronja i pell de cindria), fruits secs i sucre de llustre, farcit amb massapà, tot i que també pot estar farcit amb nata montada, cabell d’àngel o crema – entre d’altres -, i que acostuma a tenir una forma d’anella o circular, amb un forat al mig.

Dins del Tortell de Reis s’introdueixen una figureta d’un Rei (de ceràmica o de plàstic) i una fava seca. Els comensals es reparteixen el tortell a talls i la tradició diu que qui troba la figureta és coronat Rei amb la corona de cartró daurada que adorna el tortell, però qui troba la fava, paga el tortell.

Origen del Tortell de Reis

L’origen exacte del Tortell de Reis es desconeix, tot i que podria estar relacionat amb les festes romanes a Saturn, on el poble romà celebrava que els dies començaven a allargar-se després del solstici d’hivern. Per aquestes festes s’elaboraven unes coques adornades amb dàtils, figues i mel, on ja des del segle III s’introduia una fava seca i qui la trobava era nomenat “rei de reis”.

No serà fins el segle XII que trobarem les dues primeres referències al Tortell de Reis. El primer localitzat en el Regne de Navarra, on en 1361 es designava Rei de la Fava al nen que trobava la fava en el tortell; el segon testimoni correspon al poeta andalusí Ben Quzman, que descriu una tradició similar amb una coca d’any nou que contenia una moneda.

Elaboració del Tortell de Reis

Per elaborar un Tortell de Reis ens caldrà primer de tot 250 ml de llet tèbia i 650 gr de farina.

Agafarem una mica de let i la remenarem amb força amb dues o tres cullerades de farina. Afegim 25-30 gr. de llevat fresc esmicolat i remenem. Ho deixem fermentar 15-20 minuts en un lloc calent.

Posem la massa fermentada en un bol gran, afegim la resta de la farina i, progressivament, la resta d’ingredients: 120g de sucre, ralladura de pell d’una llimona gran i d’una taronja, 10 gr. de sal, la resta de la llet, 2 ous, 2 cullerades i mitja d’aigüa de flor de taronger i 120 gr. de mantega fosa. Remenem tot fins formar una masa homogènia.

Enfarinem una superfície llisa i amasem uns minuts tot afegint farina per poder anar treballant la masa. Quan haguem obtingut una bola la guardem en un recipient hermètic o la tapem amb dos draps humits durant un parell d’hores en un indret càlid sense corrents.

Després tocarà donar forma al tortell, fent un gran forat al mig (després es tornarà petit), i ho deixem reposar de nou en les mateixes condicions durant una hora.

Finalment podrem pintar amb ou i decorar el pastis com volguem, afegint en aquest moment les figuretes. El darrer pas serà ficar-lo al forn precalentat a 180º C durant 20 minuts.