Origen de la tradició de prendre raïm per Cap d’Any

No cal anar massa lluny per trobar l’origen de la tradició de prendre dotze grans de raïm durant el repic de les campanades que anuncien l’Any Nou. Concretament, el trobem a Madrid. Tanmateix, per saber el moment en que es va iniciar aquesta tradició, sí que caldria recular una mica en el temps.

Si bé algunes teories apunten a l’any 1909 com a data d’inici de la tradició, el cert és que en aquest any simplement hi va haver una campanya – motivada pels productors de vi amb molt d’excedent – consistent a vendre bossetes de raïm amb els 12 grans de les campanades ja preparats. De fet, alguns mitjans escrits de l’any 1894 ja es refereixen a aquest acte com una “imperecedera costumbre”.

Així doncs, sembla que hem de remuntar-nos fins el 1882, moment en que un grup de madrilenys va decidir anar a la Puerta del Sol per prendre els dotze grans, tot ironitzant a la clase burgesa, que en aquella època tenia per costum passar la nit de Cap d’Any prenent xampany i raïm. Aquesta acció puntual es va anar popularitzant com a crítica a la clase burgesa inicialment, i com a tradició ja establerta fins els nostres dies.

De fet, la tradició fins i tot s’ha exportat a països com Portugal i Llatinoamèrica.

Per què prenem 12 grans de raïm per Cap d’Any?

Que sigui el raïm la fruita triada per aquesta tradició no és cap casualitat, però tampoc respon a un únic motiu concret. Per una banda, el raïm sempre s’ha associat a la prosperitat i la bona sort. A més, és una fruita històricament abundant a tota la península i que, si ets hàbil, pots consumir suficientment ràpid per tal que coincidir amb el repic de cadascuna de les dotze campanades.

El fet de ser 12 grans, a part de les 12 campanades de mitja nit, també simbolitza els 12 mesos de l’any que estrenem.

Altres tradicions de Cap d’Any per tenir bona sort

Segur que tots coneixeu altres tradicions per Cap d’Any, com per exemple la de portar roba interior vermella per tenir bona sort. Aquesta tradicio es podria haver importat de la Xina o el Vietnam on consideren que portar roba interior vermella o groga dona bona energia.

Si vols properitat econòmica, potser et pots apuntar a la tradició de portar diners a la sabata o rentar-te les mans amb cava i sucre. Si vols viatjar, prova a deixar les maletes davant de la porta de casa teva. I si vols amor, encén veles blanques, verdes i vermelles i deixa-les fins que s’apaguin.

Encara no tens el teu raïm? Vine al Mercat de Sarria i en trobaràs de la millor qualitat i de la que dona més sort.