Què és l’escudella i carn d’olla?

Es tracta d’un dels plats més típics de la gastronomia catalana.

Semblant al cocido madrileño o puchero andalúz, l’escudella a més de llegums, verdures i carn, també inclou entre els seus ingredients les conegudes “pilotes”, una mena de mandongilla de carn amb forma de croqueta i feta amb carn, ou, pa, all i julivert.

El caldo resultant se serveix amb galets, que és un cargol gran de pasta prèviament cuit en el mateix caldo. Els llegums, les verdures, la patata, la carn i la pilota – tallada en rodanxes – també se solen servir a part en el segon plat, d’aquí el nom de “carn d’olla”.

Una mica d’història

El nom d’escudella prové del recipient o olla que antigament es feia servir per fer el caldo. Amb el temps, el nom del recipient va donar també nom al plat sencer.

Si bé actualment associem aquest plat a l’hivern pel fet de ser calent, antigament també es prenia durant l’estiu atès que ajudava a recuperar els nutriens que es perdien per la suor.

Tradicionalment també s’havia menjat sucant pa, cosa que encara fan algunes persones grans, o inclús afegint una mica de vi barrejat amb les darreres cullerades.

Com preparar l’escudella i carn d’olla

La nit abans de preparar-la posem els cigrons en remull per tal de reduir-ne la cocció, que durem a terme el dia següent, juntament amb els ossos de pernil, l’espinada i la vedella.

Mentre bull anem retirant l’escuma i llavors afegim totes les carns, excepte les butifarres. Quan torni a bulir afegim les verdures. Faran falta unes dues hores i mitja per tal que els cigrons i les carns quedin prou tendres.

És el moment de preparar les pilotes. Barregem carn picada amb molla de pa remullada en llet, l’ou batut, una dent d’all i julivert, tot formant una mena de mandongilla allargada amb forma de croqueta. Afegirem aquestes pilotes juntament amb les patates quan només quedin 20 minuts de cocció del caldo. Deixem que es facin a foc mig i, quan quedin 10 minuts, afegirem les butifarres.

Un cop cuit, llencem els ossos i separem la carn en una safata ovalada. El caldo que quedi el farem servir per coure-hi els galets i servir-ho tot en una sopera.

 

Ja tens tots els ingredients per preparar la teva escudella i carn d’olla? Vine al Mercat de Sarria i els trobaràs tots de la millor qualitat!.