Amb l’arribada de la tardor i l’entrada en el mes d’octubre, apareixen una verdura i una fruita seca molt característiques d’aquesta temporada, i especialment arrelada a les nostres tradicions, estem parlant, com ja haureu esbrinat, dels moniatos i castanyes.

Propietats dels moniatos i castanyes

Els moniatos són un tubercle dolç que, segons la varietat, poden tenir un color de polpa i pell porpra, taronja o groc. Podem trobar moniatos entre octubre i març, amb una composició molt similar a la de les patates, però oferint un contingut energètic superior, fet que converteix aquesta verdura de temporada en un aliment molt adequat tan per a nens com per a persones que realitzen un gran esforç físic.

Les castanyes, introduïdes pels Romans, es troben disponibles fins a finals de gener. Les castanyes, com suceeix amb els moniatos, són una gran font d’energia. Contenen vitamines, molts més hidrats de carboni que la fruita seca tradicional, calci, magnesi, fòsfor i són baixes en greixos. Les castanyes ens protegeixen del fred i ens aporten la calor necessària per a aquesta època, prop de l’hivern.

Com cuinar els moniatos i castanyes?

El moniato és una verdura que cal consumir cuinada i el més habitual és utilitzar-ho com a substitut de les patates (rostit o fregit, principalment), encara que també pot utilitzar-se per a fer pastissos, aperitius o purés.

Les castanyes poden cuinar-se de moltes maneres diferents: a la brasa, a la paella, i fins i tot al forn. En qualsevol cas cal tenir en compte que atesa la duresa de la pela de la castanya, és indispensable assegurar-vos que tingui una òptima cocció per tal d’evitar qualsevol possibilitat d’indigestió. Una dels millors maneres de torrar els castanyes és coure-les a la brasa, amb llenya o carbó. En aquests casos també ho podeu fer amb una paella de forats, ja que aquestes permeten que el foc traspassi la paella i que els castanyes és cuinin a la perfecció. 

Amb les castanyes es fan des de sopes i cremes fins a postres com a flams i pastissos, infusions, gelats, licors i cerveses.