L’Orada (Sparus Aurata), també anomenada Dorada o Daurada, és un peix blanc de cos ovalat, comprimit i amb un cap gran i ulls petits respecte altres exemplars de la mateixa familia. L’orada té una pell de diferents tonalitats de grisos en el dors i platejada en el ventre, que rep aquest nom en motiu de la característica franja daurada vertical que té entre els ulls.

La temporada de reproducció de l’Orada va des d’aquest mes de setembre fins al desembre, arribant a assolir entre 800 grams i 3-4 kg en edat adulta. Si bé la seva activitat es manifesta principalment durant el dia quan fa bon temps, en el periode de reproducció també el podem trobar de nit.

Diferències entre l’Orada salvatge i de piscifactoria

  • L’Orada de piscifactoria té un color de pell més apagat.
  • L’Orada salvatge tindrà menys grasa perquè s’haurà mogut més durant la seva vida i haurà tingut una alimentació més variada.
  • L’Orada de piscifactoria tindrà una mida al voltant dels 40 o 50 cm. mentre que la salvatge arribarà a medir 70 cm.
  • El preu del peix salvatge és superior al de piscifactoria, però la seva captura també pot posar en perill l’espècie respecte la criança en captivitat.
  • La taca grogosa entre els ulls es correspon a l’Orada salvatge, mentre que en el cas de l’Orada de piscifactoria la taca és gris-negre.

Propietats nutritives de l’Orada

Amb poc contingut de proteines i grasa, l’Orada és ideal per a ser incorporada en dietes, atès el seu baix valor energètic. Tanmateix, aporta vitamines B, A i E, destacant la B3 i la B12, que ajuden a la generació d’hormones sexuals, síntesi de material genètic i regulació del funcionament del sistema nerviós. Sobre les vitamines A i E, destaquem la seca acció antioxidant, ajudant a la prevenció de malalties cardiovasculars, degeneratives i de certss tipus de càncer.

Finalment, destaquem el potasi i fósfor, com a principals minerals que podem trobar en aquest peix.

Com a curiositat final, l’Orada és un peix que neix mascle, pero que als dos anys alguns es converteixen en femella.

Acosteu-vos a la vostra peixateria del Mercat de Sarrià on trobareu l’Orada, un peix amb un sabor suau que té una alta capacitat per aguantar congelat sense perdre qualitat.