Aquest mes d’agost destaquem la figa, fruita que madura a mitjans de mes. És una de les fruites més dolces i refrescants provinent de la figuera (Ficus arica) que, a més, proporciona una gran sensació de sacietat a qui la menja, atès el seu elevat contingut de fibra.

La figa, una de les fruites més antigues

La primera vegada que trobem un esment a la figa és en l’antic testament, quan Adam i Eva corren a amagar-se radera una figuera quan se n’adonen que estan nus.

En quant a constància científica de l’existència d’aquesta fruita, alguns paleontòlegs la daten entorn als 65 milions d’anys. El seu origen podria ser Asia occidental i, com a mínim, se sap que abans del 9.000 a.C l’ésser humà ja la coneixia i recol·lectava.

Característiques de la figa

Amb una llargària de entre 6-7 centímetres i un diàmetre al voltant dels 5 centímetres, la figa és una fruita tova que té una pell fina que pot canviar de color (verd, morat o negre) segons la varietat. La pulpa de l’interior, anomenada “molsa” és vermella o blanquinosa, carnosa i dolça, amb un munt de petites llavors. La fruita sempre despren un aroma suau.

La figa és un 80% d’aigüa, això vol dir que té poques calories, en contra del que es pensa per la seva dolçor. Té alts continguts en hidrats de carboni (sacarosa, fructosa i glucosa) i fribra que la fa molt digestiva. La figa també incorpora vitamines A, B1, B2, B3 i C.

Gastronomia de la figa

La figa és un companyament molt indicat pel pernil, el foie i les anxoves. També pot servir-se en plats de carn, porc, xai, ànec… Finalment, en rebosteria la trobem confitada en coques o pastissos, cuita al vi o com a confitura.

A la península també es fa servir la figa per a l’elaboració del “licor de higo” i el “pan de higo” en el cas del fruit sec.

Advertències sobre la figa

Com a norma general la figa és una fruita molt digestiva i laxant, especialment indicada en casos de restrenyiment o dietes. Tanmateix, cal tenir en compte alguns aspectes importants:

  • La figa no s’ha de menjar abans de madurar, podria ser tòxica.
  • És recomanable no menjar figues en excés, per evitar problemes gastrointestinals.
  • Les persones amb diabetis n’haurien de moderar el consum atesa la seva riquesa en hidrats de carboni.