Avui no pretenem plantejar-nos què va ser primer, si l’ou o la gallina, però si que ens agradaria explicar l’àmplia varietat d’ous que existeix en el mercat. Es tracta d’una tasca que pot arribar a ser complicada, atès que les tipologies en les que podem classificar els ous poden atendre motius tan diferents com l’origen, les transformacions, el pes o la criança.

Tipus d’ous segons l’origen

Els ous més consumits segons l’origen són, sens dubte, els de gallina, guanyadors indiscutibles d’aquesta primera categoria.

Seguits de prop trobariem una segona categoria composada pels ous d’ànec i oca i, posteriorment, pels ous de perdiu i codorniu. A més distància ja quedarien els ous d’altres aus com la pintada, el colom, el faisà, el gall dindi,i l’estruç.

Finalment, trobaríem els ous que no pertanyen a aus com els ous de peix (caviar), de rèptil (com la tortuga) o fins i tot d’insectes.

Categories d’ous de gallina

Per tal d’establir les categories en que podem classificar els ous de gallina ens fixem principalment en la qualitat, el pes i el tipus de criança.

Qualitat dels ous

Bàsicament els ous es divideixen en tres qualitats: EXTRA, A i B. Les dues primeres són pràcticament idèntiques, per al consum en fresc, tot i que tenen una lleugera diferència en la càmera d’aire. Els de qualitat B no arriben habitualment a les botigues atès que tenen petits defectes.

Pes dels ous

Segons el pes, els ous poden ser S (petits) amb un pes entre 43 i 53gr.; els M (mitjans) amb un pes entre 53 i 63gr; els L (grans) entre 63 i 73 gr.; i els XL (súper grans) amb un pes superior als 73gr.

Criança dels ous

Categoria implantada a Europa l’any 2005 que serveix de referència a tot el continent. Mitjançant un codi de 4 xifres imprès en el ou en vermell, s’indica el tipus de criançade les gallines ponedores:

Dígit 0: Producció ecològica. És a dir, les gallines han viscut en llibertat en un espai ampli per moure’s i no han estat tractades amb cap medicament.
Dígit 1: Gallines camperes. Iguals que les anteriors, tanmateix en aquest cas el pinso que consumeixen no és ecològic, fet que influeix en un sabor més intens.
Dígit 2: Gallines criades al terra. Criades dins d’una nau amb pinso, disposen de menys espai i llum artificial que en permet regular el cicle.
Dígit 3: Gallines criades en gàbies, la normativa de 2012 obliga a que disposin de niu, penja-robes i un espai per furgar al costat d’un espai mínim de 750 cm per gallina.

Ovoproductes

S’anomenen així els productes transformats derivats de l’ou o que contenen un mínim del 50% d’ou com l’Ou sencer pasteuritzat, clara líquida o concentrada pasteuritzada, ou i clara deshidratats, truites precuinades, etc..