Origen de la verbena de Sant Joan

La festivitat de Sant Joan té lloc cada 24 de juny. Tanmateix, el moment més celebrat és la revetlla de Sant Joan, també anomenada Nit del Foc, la Nit de les Bruixes o la Nit del Ros, que té lloc durant la nit anterior, és quan les fogueres i els focs d’artifici de tot tipus prenen protagonisme en aquesta nit màgica d’origens pagans.

El motiu de la celebració és l’arribada del “solstici d’estiu”, tot i que realment aquest fenòmen té lloc dos dies abans. Per tant, el que popularment es coneix com “la nit més curta de l’any” realment no és així, atès que tècnicament aquest fenomen ha tingut lloc dos dies abans.

Sant Joan se celebra no només a Catalunya i Espanya, sino que també a gran part d’Europa i inclús Amèrica, on en alguns països coincideix amb el “solstici d’hivern”, destacant per exemple les celebracions de Bahía i Pernambuco a Brasil.

La paraula “verbena” també té un origen conegut i “màgic”, atès que se suposava que les herves aromàtiques com la verbena, la valeriana i el trèbol prenien efectes beneficiosos si es tallaven just la nit de Sant Joan.

Per Sant Joan coca i cava

A Catalunya el dolç tradicional que es menja per Sant Joan és la coca feta amb pa de pessic, adornada amb pinyons i fruites que, a més, pot estar farcida de crema. Actualment també hi ha altres alternatives com la coca de recapte o la de llardons. Antigament la coca que es menjava era un tortell rodó amb ous a sobre, en referència al Sol.

Així mateix, com que és dia de festa, la beguda tradicional per prendre amb la coca acostuma a ser el cava o el vi dolç.

Si tens previst celebrar Sant Joan, vine al Mercat de Sarrià on podràs trobar diferents varietats de cava.