Juny és el darrer mes de l’any en que podrem trobar la tonyina vermella o d’aleta blava (Thunnus Thynnus) en tota la seva plenitud atès que, després d’alimentar-se a l’Atlàntic, durant els mesos de maig i juny creua l’Estret de Gibraltar per reproduir-se en el Mediterrani. Es tracta d’un peix amb moltes propietats beneficioses com són l’omega3, el fósfor – que ajuda als ossos i les dents – les vitamines B (B2, B3, B6, B9 i B12) i E, el iode i el ferro.

La tonyina vermella en perill d’extinció

La pesca massiva a partir dels anys 70 va provocar una perillosa devallada de la població d’exemplars d’aquest peix, xifrada en un 90% a l’Atlàntic europeu i en un 50% en el Mediterrani, que són els dos indrets on es pot trobar.

Detectat el risc d’extinció de la tonyida vermella, es va engegar un pla de recuperació basat en quotes de pesca i controls de mida que a partir de 2009 va començar a donar les primeres senyals de millora.

Actualment la tonyina ja no es considera una espècie “sobre explotada”, tot i que segons les dades de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica, la població encara es troba en el 57% de l’original.

Preparació i cuina de la tonyina vermella

La tonyina és un peix que es neteja fàcilment, sense massa espines i, com hem indicat, és tracta d’un peix molt saludable. Conservada principalment en oli, és un aliment amb un gran valor nutritiu. Per aquests motius té molta acceptació entre els consumidors.

Japó és el principal pais on s’exporta la majoria de la tonyina. A més, la popularització de la cuina japonesa, basada en el peix cru, ha ajudat que en els darrers anys alguns plats exòtics tan coneguts com el sushi i el sashimi, tinguin una presència més habitual a les nostres taules. Per altra banda, la tonyina salada o curada és la materia prima de la mojama.

Acosteu-vos a les peixateries del Mercat de Sarrià i aprofiteu els darrers dies de la temporada d’aquest peix.