Avui és el Dia Internacional del Pastís, una ocasió perfecta per gaudir de les delícies locals i retre homenatge a la rica tradició pastissera de cada cultura. A Catalunya, els pastissos no són només unes postres, sinó una part fonamental de la identitat gastronòmica. Des de les pastisseries de Barcelona fins als petits pobles de Girona, la rebosteria catalana reuneix generacions al voltant de la taula per compartir moments dolços i memorables.
Història dels Pastissos
Els pastissos han format part de la gastronomia humana des de fa milers d’anys. El terme “pastís” abasta una gran varietat de dolços fornejats que es remunten a les antigues civilitzacions egípcia, grega i romana. Aquests primers pastissos eren més rudimentaris, compostos principalment per farina i mel. Tanmateix, va ser a l’Edat Mitjana, amb la introducció de nous ingredients com el sucre i les espècies portades d’Orient, quan els pastissos van començar a assemblar-se a les versions modernes que coneixem avui en dia.
A l’Europa del Renaixement, els avenços en les tècniques de fornejat i la disponibilitat d’ingredients més refinats van permetre la creació de pastissos més complexos. D’aquí van sorgir les tartes, bescuits i diferents tipus de postres que van evolucionar al llarg dels segles, adaptant-se a les cultures i tradicions locals.
El Pastís Català
A Catalunya, els pastissos sempre han estat un element fonamental en celebracions i festivitats. La tradició pastissera catalana es caracteritza per la senzillesa i la qualitat dels seus ingredients, destacant l’ús de productes locals i de temporada. Entre els pastissos més típics es troben el pa de pessic, un bescuit lleuger, i el tortell de Reis, una tortell de massa de brioix farcida que es consumeix especialment el Dia de Reis.
Avui en dia, la rebosteria catalana ha experimentat un ressorgiment, impulsada per la demanda de productes artesanals i de proximitat. Els pastissers catalans estan reinterpretant receptes tradicionals amb ingredients locals, la qual cosa permet mantenir viva la tradició mentre es fomenta el consum responsable.
Recepta del Pa de Pessic
El pa de pessic és un bescuit tradicional català, caracteritzat per la seva textura lleugera i esponjosa. Aquesta recepta amb ingredients que podeu trobar en el Mercat de Sarrià és perfecta per celebrar el Dia Internacional del Pastís amb un toc local i autèntic.
Ingredients:
• 6 ous de corral
• 200 g de sucre (millor si és sucre morè ecològic)
• 200 g de farina de blat
• 1 culleradeta de llevat (preferiblement d’origen ecològic)
• Ratlladura d’una llimona
• Un pessic de sal
Preparació:
1. Preescalfar el forn a 180°C i preparar un motlle rodó amb paper de forn o untant-lo amb una mica de mantega.
2. Separar les clares dels rovells en dos recipients. Batre les clares a punt de neu juntament amb el pessic de sal, fins que estiguin ben fermes.
3. Batre els rovells amb el sucre fins que obtinguis una barreja cremosa i de color clar. Afegir la ratlladura de llimona i barrejar bé.
4. Incorporar la farina tamisada i el llevat a la barreja de rovells, remenant suaument per evitar grumolls.
5. Afegir les clares batudes a la barreja, amb moviments envoltants per no perdre aire. Aquesta és la clau per obtenir una textura esponjosa.
6. Abocar la massa al motlle i enfornar durant 30-35 minuts. És important no obrir el forn durant els primers 20 minuts perquè el bescuit pugi correctament.
7. Comprovar amb un escuradents que l’interior estigui ben cuit abans de treure’l del forn. Deixar refredar abans de desemmotllar.
Consells per a un Bon Pa de Pessic:
• Utilitzar ous frescos de proximitat: Els ous de corral aporten un sabor i textura única, i el seu origen local assegura major frescor.
• No sobrebatre: Quan incorporis les clares a la barreja, fes-ho amb suavitat per mantenir l’esponjositat del pastís.
• Variacions: Pots afegir un toc de canyella o unes ametlles mòltes per donar-li un sabor més característic.
En definitiva, preparar un pastís català amb ingredients de proximitat no només és una manera de gaudir d’unes postres delicioses, sinó també de donar suport als productors locals i fomentar una gastronomia sostenible i de qualitat. Bon Dia Internacional del Pastís!