Història del Brownie

El brownie, un dels postres més icònics de la rebosteria nord-americana, té el seu origen als Estats Units a finals del segle XIX. La història més popular explica que el brownie va sorgir d’un error culinari: un cuiner es va oblidar d’afegir llevat a un pastís de xocolata, creant així aquest postre dens i deliciós. Tot i que hi ha diverses versions del seu origen, totes coincideixen que el brownie es va popularitzar a la Fira Mundial de Chicago el 1893. Des de llavors, ha evolucionat en una varietat de receptes, integrant nous ingredients i textures.

A Catalunya, el brownie ha guanyat popularitat en les darreres dècades gràcies a la globalització de la gastronomia i a l’obertura de nombroses cafeteries i pastisseries d’estil internacional. La influència de la rebosteria americana a la regió ha portat molts establiments a adoptar aquest clàssic de xocolata, oferint-lo en versions tradicionals i adaptades al gust local.

A Catalunya, la tendència pels productes de proximitat i ecològics ha impulsat l’elaboració de brownies utilitzant ingredients d’alta qualitat d’origen local. Això ha permès als amants de la rebosteria gaudir de versions més artesanals i autèntiques.

Recepta Casolana de Brownie

Fer un brownie casolà és fàcil i requereix pocs ingredients. Si utilitzem productes de proximitat que podeu trobar en el Mercat de Sarrià, el resultat no només serà més saborós, sinó que també donarem suport als productors locals. A continuació, t’oferim una recepta senzilla i deliciosa.

Ingredients:

200 g de xocolata negra (70% de cacau, preferiblement d’origen local com la xocolata Simón Coll o Cacao Sampaka)
150 g de mantega de vaca
150 g de sucre (pots utilitzar sucre morè ecològic per a un toc més caramel·litzat)
3 ous de corral
80 g de farina de blat
50 g de nous del Montseny o del Pallars (opcionals, però molt recomanables)

Preparació:

1. Preescalfar el forn a 180°C i preparar un motlle quadrat o rectangular amb paper de forn.
2. Fondre la xocolata i la mantega al bany maria o al microones a baixa potència. Remenar fins a obtenir una barreja homogènia.
3. Batre els ous amb el sucre en un bol gran, fins que la barreja estigui escumosa i d’un color més clar.
4. Afegir la barreja de xocolata fosa als ous i batre fins a integrar bé.
5. Tamissar la farina i afegir-la a poc a poc a la barreja, remenant suaument per evitar grumolls. Si desitges afegir nous, aquest és el moment d’incorporar-les.
6. Abocar la massa al motlle preparat i enfornar durant 20-25 minuts. El temps pot variar segons el forn, però és important que el centre del brownie quedi una mica humit per aconseguir aquesta textura perfecta.
7. Deixar refredar abans de tallar-lo en porcions.

Consells per a un Brownie Perfecte

• No coure massa: Un bon brownie ha de tenir una textura suau i humida al centre. És millor retirar el brownie del forn quan encara està una mica tou, ja que s’endureix lleugerament al refredar-se.
• Utilitzar ingredients de qualitat: Escollir una bona xocolata i nous locals marcarà una gran diferència en el sabor i la textura.
• Variacions: Per donar-li un toc català, pots substituir les nous per avellanes de Reus o ametlles de Lleida.

Recorda que ahir va ser el Dia Internacional del Brownie tot gaudint d’aquest postre amb un toc local. El brownie ha arribat per quedar-se. A més, amb la creixent demanda de productes artesanals, cada cop és més fàcil trobar versions elaborades amb ingredients de proximitat.

En definitiva, el brownie és més que un simple postre. És una deliciosa oportunitat per experimentar a la cuina i donar suport als productors locals, combinant una recepta internacional amb els sabors de Catalunya.