El sushi és un plat icònic de la cuina japonesa que ha guanyat popularitat a tot el món. Amb les seves combinacions de sabors i presentacions artístiques, el sushi és una experiència culinària única. Ahir va ser el Dia Mundial del sushi, així que avui explorarem els orígens del sushi, com s’ha anat popularitzant amb el temps, les principals varietats i com elaborar-lo utilitzant productes de mercat.

El sushi té les seves arrels al Japó, on es va desenvolupar fa més de mil anys. Originalment, era una manera de preservar el peix utilitzant arròs picat per a fermentar-lo. Durant el període Edo al Japó, el sushi va començar a evolucionar i a guanyar popularitat. Els xefs japonesos van experimentar amb diferents ingredients i tècniques de preparació, i es van desenvolupar diverses formes de sushi, com el nigiri, el maki i el sashimi.

A mesura que el Japó va obrir les seves portes al món en el segle XIX, el sushi va començar a difondre’s fora del país. No obstant això, va ser després de la Segona Guerra Mundial quan el sushi va experimentar una explosió de popularitat a tot el món. Els soldats americans que tornaven del Japó portaven amb si l’amor per aquesta exquisidesa culinària, i els restaurants japonesos van començar a obrir-se en diferents països. Amb el temps, el sushi es va convertir en un fenomen global, arribant a ser reconegut com una dels menjars més emblemàtics del Japó.

El sushi es presenta en una varietat de formes i estils, i cadascun té les seves característiques distintives. El nigiri sushi és un dels més populars, consisteix en una porció de peix cru o mariscos sobre una petita bola d’arròs picat. El maki sushi, d’altra banda, és un rotllo de sushi on l’arròs i els ingredients s’emboliquen en una fulla d’alga nori. També està el sashimi, que es compon únicament de làmines de peix cru d’alta qualitat sense arròs.

Com elaborar sushi utilitzant productes de mercat

Ingredients:

Filets de peix fresc, com a salmó o tonyina
Algues nori
Arròs de sushi
Vinagre d’arròs
Sucre
Sal
Wasabi (pasta de rave picant)
Salsa de soia
Escuradents de bambú o estoreta de sushi

Instruccions:

Cuina l’arròs de sushi seguint les instruccions del paquet. Després, refreda-ho i afegeix una mescla de vinagre d’arròs, sucre i sal per a donar-li sabor.

Talla el peix en làmines fines.

Col·loca una fulla d’alga nori sobre l’estoreta de sushi o l’escuradents de bambú. Cobreix la fulla amb una capa prima d’arròs de sushi, deixant una vora sense cobrir en la part superior.

Col·loca les làmines de peix sobre l’arròs i afegeix una petita quantitat de wasabi al gust.

Enrotlla el sushi amb cura utilitzant l’estoreta o l’escuradents de bambú, aplicant una lleugera pressió per a assegurar que es mantingui unit.

Repeteix el procés amb els ingredients restants.

Talla els rotllos en porcions més petites amb un ganivet esmolat i net.

Serveix el sushi amb salsa de soja i wasabi per a acompanyar.

El sushi és un plat que ha conquerit els cors i paladars de persones de tot el món. La seva combinació de sabors, textures i presentacions artístiques ho converteixen en una experiència culinària incomparable. Amb ingredients frescos de mercat i una mica de pràctica, pots gaudir de l’elaboració de sushi en la comoditat de la teva llar. Explora les meravelles del sushi i delecta als teus sentits amb aquesta deliciosa creació japonesa!