La calçotada és una de les tradicions gastronòmiques més arrelades a Catalunya. Aquest festí, protagonitzat pels calçots a la brasa i la deliciosa salsa romesco, acostuma a gaudir-se en trobades familiars i amb amics. Tot i que molts opten per fer-la en restaurants especialitzats, organitzar una calçotada a casa és una experiència única i autèntica. A continuació, t’expliquem com preparar-la pas a pas i on comprar els millors ingredients al mercat de proximitat.

Què Necessites per a una Calçotada a Casa?

1. Calçots frescos de proximitat

Els calçots són una varietat de ceba tendra cultivada principalment a Tarragona. Per aconseguir calçots frescos i de qualitat, el millor és acudir a mercats locals o cooperatives agràries, com el Mercat de Sarrià a Barcelona. Busca calçots de mida mitjana i ben tendres, ja que són els més saborosos.

2. Salsa romesco o salvitxada

La salsa que acompanya els calçots és tan important com els mateixos calçots. S’elabora amb ametlles, avellanes, tomàquets escalivats, all, pa torrat, vinagre, oli d’oliva i pebrots secs. Pots preparar-la a casa o comprar-la en botigues de productes locals.

3. Carn a la brasa

La calçotada no està completa sense una bona selecció de carns. Per mantenir-ne l’autenticitat, opta per productes de proximitat com la botifarra, el xai, les costelles de porc i la botifarra negra. Al Mercat de Sarrià trobaràs opcions fresques i de gran qualitat.

4. Llenya o graella

El secret d’una bona calçotada és coure els calçots amb flama viva, preferiblement amb sarments de vinya. Si no tens accés a una barbacoa tradicional, pots fer servir una graella al jardí o fins i tot un forn a casa, tot i que el sabor no serà exactament el mateix.

Com Preparar els Calçots a Casa

1. Prepara el foc: Si fas servir sarments de vinya, encén-los i deixa que les flames siguin intenses.
2. Cou els calçots: Col·loca els calçots directament sobre la flama. Dona’ls la volta fins que la pell exterior estigui completament negra.
3. Embolica’ls i deixa’ls reposar: Un cop cuits, embolica’ls en paper de diari durant uns 10-15 minuts. Això ajuda que s’acabin de coure amb la seva pròpia escalfor.
4. Serveix i gaudeix: Pela els calçots amb les mans, submergeix-los en salsa romesco i ¡a menjar!

Gaudeix d’una Calçotada Completa

Per acompanyar els calçots, serveix pa de pagès torrat amb all i tomàquet, una amanida fresca i un bon vi negre o cava. De postres, els dolços típics catalans com la crema catalana o els panellets seran el toc final perfecte.

Organitzar una calçotada a casa no només és una manera de gaudir d’aquesta tradició en un ambient càlid i familiar, sinó també una oportunitat per donar suport als productors locals i gaudir d’ingredients frescos i autèntics. Anima’t a fer la teva pròpia calçotada a casa i comparteix aquesta experiència amb els teus!

Resum de privacitat

Aquesta web utilitza cookies perquè puguem oferir-te la millor experiència d'usuari possible. La informació de les cookies s'emmagatzema en el teu navegador i realitza funcions com ara reconèixer-te quan tornes a la nostra web o ajudar el nostre equip a comprendre quines seccions de la web trobes més interessants i útils.