Cada 23 de juny, Catalunya celebra una de les seves festes més màgiques i lluminoses: la revetlla de Sant Joan. Aquesta nit de foc, música i família no estaria completa sense un dels seus protagonistes gastronòmics més esperats: la coca de Sant Joan. Aquest dolç tradicional és símbol de celebració i es gaudeix amb cava, petards i amics. A continuació t’expliquem com preparar les coques més típiques —amb fruita confitada, amb crema i amb llardons— fent servir productes frescos del mercat.
Coca de Sant Joan amb fruita confitada i pinyons
Ingredients (per a 2 coques mitjanes):
-
500 g de farina de força
-
100 g de sucre
-
100 ml de llet sencera
-
25 g de llevat fresc de forner
-
2 ous
-
100 g de mantega a temperatura ambient
-
Ratlladura de llimona
-
Un raig d’anís (opcional)
-
Fruita confitada (cireres, taronja, meló)
-
Pinyons
-
1 ou batut per pintar
Preparació:
-
Dissol el llevat en la llet tèbia i barreja amb una mica de farina per fer una massa mare. Deixa reposar 30 minuts.
-
Afegeix la resta de la farina, el sucre, els ous, la mantega, la ratlladura de llimona i l’anís. Amasa fins a obtenir una massa llisa.
-
Deixa fermentar la massa tapada en un bol fins que dobli el seu volum (1-2 hores).
-
Divideix en dues porcions i dona forma de coca ovalada. Deixa reposar a la safata del forn 30 minuts més.
-
Pinta amb ou, decora amb la fruita confitada i els pinyons.
-
Cou al forn a 180 °C durant 20 minuts o fins que estigui daurada.
Coca de crema pastissera
Segueix la mateixa recepta base que l’anterior, però abans de coure-la, decora amb crema pastissera casolana. Pots fer-la amb:
-
500 ml de llet
-
100 g de sucre
-
4 rovells
-
40 g de maizena
-
1 branca de canyella
-
Pell de llimona
Escalfa la llet amb la canyella i la pell. A part, bat els rovells amb el sucre i la maizena. Afegeix la llet colada, cou a foc mitjà fins que espesseixi. Deixa refredar abans de col·locar-la sobre la coca.
Coca de llardons
Una opció menys dolça però igual de tradicional. Només necessites:
-
1 làmina de pasta de full
-
150 g de llardons
-
Sucre i pinyons al gust
Tritura els llardons i escampa’ls sobre la pasta de full. Enrotlla com si fos un braç de gitano, aixafa lleugerament i cou al forn a 200 °C durant 20 minuts. Decora amb sucre i pinyons.
Consells per fer servir productes de mercat
Visita el teu mercat local i compra ous frescos, mantega de qualitat, pinyons nacionals i fruita confitada artesana. Per a les coques salades o de llardons, demana al teu xarcuter llardons acabats de fer, que aporten un sabor autèntic.
Gaudeix de la tradició
Les coques de Sant Joan no només són delicioses, sinó que representen l’alegria i la unió d’aquesta nit tan especial. Preparar-les a casa amb productes de mercat és una manera perfecta de celebrar la tradició catalana amb gust, qualitat i estima.