Cada 23 de juny, Catalunya celebra una de les seves festes més màgiques i lluminoses: la revetlla de Sant Joan. Aquesta nit de foc, música i família no estaria completa sense un dels seus protagonistes gastronòmics més esperats: la coca de Sant Joan. Aquest dolç tradicional és símbol de celebració i es gaudeix amb cava, petards i amics. A continuació t’expliquem com preparar les coques més típiques —amb fruita confitada, amb crema i amb llardons— fent servir productes frescos del mercat.

​Coca de Sant Joan amb fruita confitada i pinyons

​Ingredients (per a 2 coques mitjanes):

  • 500 g de farina de força

  • 100 g de sucre

  • 100 ml de llet sencera

  • 25 g de llevat fresc de forner

  • 2 ous

  • 100 g de mantega a temperatura ambient

  • Ratlladura de llimona

  • Un raig d’anís (opcional)

  • Fruita confitada (cireres, taronja, meló)

  • Pinyons

  • 1 ou batut per pintar

​Preparació:

  • Dissol el llevat en la llet tèbia i barreja amb una mica de farina per fer una massa mare. Deixa reposar 30 minuts.

  • Afegeix la resta de la farina, el sucre, els ous, la mantega, la ratlladura de llimona i l’anís. Amasa fins a obtenir una massa llisa.

  • Deixa fermentar la massa tapada en un bol fins que dobli el seu volum (1-2 hores).

  • Divideix en dues porcions i dona forma de coca ovalada. Deixa reposar a la safata del forn 30 minuts més.

  • Pinta amb ou, decora amb la fruita confitada i els pinyons.

  • Cou al forn a 180 °C durant 20 minuts o fins que estigui daurada.

​Coca de crema pastissera

Segueix la mateixa recepta base que l’anterior, però abans de coure-la, decora amb crema pastissera casolana. Pots fer-la amb:

  • 500 ml de llet

  • 100 g de sucre

  • 4 rovells

  • 40 g de maizena

  • 1 branca de canyella

  • Pell de llimona

Escalfa la llet amb la canyella i la pell. A part, bat els rovells amb el sucre i la maizena. Afegeix la llet colada, cou a foc mitjà fins que espesseixi. Deixa refredar abans de col·locar-la sobre la coca.

​Coca de llardons

Una opció menys dolça però igual de tradicional. Només necessites:

  • 1 làmina de pasta de full

  • 150 g de llardons

  • Sucre i pinyons al gust

Tritura els llardons i escampa’ls sobre la pasta de full. Enrotlla com si fos un braç de gitano, aixafa lleugerament i cou al forn a 200 °C durant 20 minuts. Decora amb sucre i pinyons.

​Consells per fer servir productes de mercat

Visita el teu mercat local i compra ous frescos, mantega de qualitat, pinyons nacionals i fruita confitada artesana. Per a les coques salades o de llardons, demana al teu xarcuter llardons acabats de fer, que aporten un sabor autèntic.

​Gaudeix de la tradició

Les coques de Sant Joan no només són delicioses, sinó que representen l’alegria i la unió d’aquesta nit tan especial. Preparar-les a casa amb productes de mercat és una manera perfecta de celebrar la tradició catalana amb gust, qualitat i estima.

Resum de privacitat

Aquesta web utilitza cookies perquè puguem oferir-te la millor experiència d'usuari possible. La informació de les cookies s'emmagatzema en el teu navegador i realitza funcions com ara reconèixer-te quan tornes a la nostra web o ajudar el nostre equip a comprendre quines seccions de la web trobes més interessants i útils.