Ja som a plena tardor, i amb ella ha arribat una paleta de colors càlids i un festí pels amants de la gastronomia: els bolets. Als mercats, aquestes meravelles fúngiques ocupen un lloc especial en els cors i plats dels cuiners i aficionats per igual. Aquest article explora els bolets que es venen al mercat, els seus usos culinaris, algunes curiositats fascinants i una recepta senzilla per aprofitar al màxim aquesta temporada.

Bolets de Temporada

La tardor és el moment en què els bolets es troben en el seu màxim esplendor. Les varietats més comunes que es troben als mercats inclouen els xampinyons, els rovellons, els shiitakes i els cep. Cadascun té el seu gust i textura únics, la qual cosa els fa versàtils a la cuina.

Usos Culinaris

Els bolets ofereixen una àmplia gamma d’usos culinaris. Poden ser el protagonista en un plat vegetarià o un complement saborós en carns i pastes. El seu gust profund pot elevar qualsevol recepta. Els xampinyons són excel·lents per a salses i guisats, mentre que els rovellons aporten una textura delicada a amanides. Els shiitakes donen un gust intens a plats saltats, i els ceps, secs i mòlts, condimenten sopes i risottos amb el seu aroma característic.

Curiositats sobre els Bolets

1. Món de Miceli: Tot i que només veiem la part de dalt, els bolets, la major part del seu organisme és un miceli subterrani que s’estén per quilòmetres en busca de nutrients.
2. Bolets Verinosos: Compte! Alguns bolets són verinosos i poden ser mortals si s’ingereixen. És vital identificar correctament els bolets abans de consumir-los, o millor encara, comprar-los en un mercat de confiança.
3. Bolets com a Medicina: Moltes cultures han utilitzat bolets amb finalitats medicinals durant segles. Els shiitakes, per exemple, s’han associat amb propietats beneficioses per a la salut, com reforçar el sistema immunològic.

Recepta: Risotto de Bolets

Ingredients:
• 1 tassa de rissó Arborio
• 200 g de bolets variats (xampinyons, rovellons, etc.)
• 1 ceba picada
• 2 dents d’all picades
• 1/2 tassa de vi blanc
• 4 tasses de brou de verdures calent
• 2 cullerades d’oli d’oliva
• 2 cullerades de mantega
• 1/2 tassa de formatge parmesà ratllat
• Sal i pebre al gust
• Julivert fresc picat per a decorar

Instruccions:
1. En una paella gran, escalfa l’oli d’oliva i 1 cullerada de mantega a foc mitjà. Afegeix la ceba i l’all i salteja fins que estiguin daurats.
2. Afegeix els bolets i salteja fins que estiguin tendres i daurats.
3. Afegeix el rissó i remena perquè s’impregni dels sabors. Aboca el vi blanc i cuina fins que s’hagi absorbit.
4. Comença a afegir el brou de verdures calent, una tassa a la vegada, i remena constantment fins que s’absorbeixi abans d’afegir-ne més.
5. Continua aquest procés fins que el rissó estigui cuit al dente i tingui una textura cremosa.
6. Treu del foc i barreja-hi el formatge parmesà i la cullerada restant de mantega. Sala i pebre al gust.
7. Serveix calent, esquitxat amb julivert fresc picat.
La tardor és la temporada perfecta per experimentar amb els bolets a la cuina. Ja sigui en un plat senzill com el risotto de bolets o en creacions culinàries més elaborades, aquestes joies naturals afegeixen profunditat i gust als teus menjars mentre celebres l’abundància de la temporada.