La pizza, un icònic plat italià que ha conquerit els paladars de tot el món, es presenta en una àmplia varietat de sabors i formes. No obstant això, una de les versions més clàssiques i estimades és la pizza de formatge. Aquest delit culinari combina la simplicitat d’una base de massa amb la riquesa i el sabor reconfortant del formatge fos. En aquest article, explorarem els orígens i curiositats de la pizza de formatge, a més de proporcionar una deliciosa recepta per a gaudir en la comoditat de la teva llar.

Orígens de la Pizza de Formatge:

La pizza té les seves arrels en l’antiga Roma, on es preparaven pans plans amb diversos ingredients damunt. No obstant això, va anar a Nàpols, Itàlia, on la pizza va prendre la forma que coneixem avui dia. En el segle XVII, els napolitans van començar a afegir tomàquet, llavors un ingredient exòtic recentment portat d’Amèrica, a la massa, creant així la primera versió de la pizza. L’addició de formatge mozzarella no va tenir lloc fins al segle XIX, quan aquest formatge fresc i elàstic es va convertir en un element fonamental de la pizza napolitana.

Curiositats de la Pizza de Formatge:

Varietats de Formatge: Encara que la mozzarella és el formatge tradicional utilitzat en la pizza, altres varietats de formatge també poden ser emprades per a agregar sabor i textura. Formatges com el parmesà, el provolone i el gorgonzola poden elevar l’experiència de la pizza de formatge a nous nivells de delícia.

Pizza Margarita: Una de les pizzes de formatge més famoses és la Margarida, que es diu va ser creada en honor a la reina Margarita d’Itàlia en 1889. Aquesta pizza presenta els colors de la bandera italiana amb ingredients simples però frescos: tomàquet, mozzarella i alfàbrega.

Addicions Creatives: Encara que la pizza de formatge és una delícia per si sola, també és un llenç perfecte per a la creativitat culinària. Ingredients com a xampinyons, pernil, olives i ceba poden ser agregats per a personalitzar la teva pizza de formatge segons les teves preferències.

Recepta de Pizza de Formatge Casolana:

Ingredients:

Massa per a pizza (pot ser comprada o preparada a casa)
200g de formatge mozzarella, ratllat
50g de formatge parmesà, ratllat
1 tassa de salsa de tomàquet
Fulles d’alfàbrega fresca
Sal i pebre al gust
Oli d’oliva

Instruccions:

Preescalfa el teu forn a 220 °C.

Estira la massa en una superfície enfarinada per a donar-li la forma desitjada de pizza.

Col·loca la massa en una safata per a forn i punxa-la amb una forquilla en diversos llocs per a evitar que s’infli massa durant la cocció.

Estén la salsa de tomàquet uniformement sobre la massa, deixant una vora petita al voltant.

Espolvoreja la mozzarella ratllada sobre la salsa de tomàquet, seguida del formatge parmesà.

Condimenta amb sal i pebre al gust, i ruixa una mica d’oli d’oliva sobre la part superior.

Posa la pizza en el forn preescalfat durant 12-15 minuts, o fins que la massa estigui daurada i els formatges estiguin bombollejants i daurats.

Una vegada fora del forn, escampa algunes fulles d’alfàbrega fresca sobre la pizza per a donar-li un toc de frescor.

Deixa refredar una mica abans de tallar i servir.

La pizza de formatge és un clàssic culinari que ha resistit la prova del temps i continua sent una elecció popular a tot el món. Ja sigui gaudint-la en una pizzeria local o creant-la a casa, la seva senzillesa i riquesa de sabors la converteixen en un plaer que mai passa de moda. Així que la pròxima vegada que sentis antull d’una cosa reconfortant i deliciós, una pizza de formatge podria ser just el que necessites!